NieuwsFB Mondial HPS 125 2021 - Techno Retro

FB Mondial HPS 125 2021 - Techno Retro

Euro 5

De HPS 125 was de eerste motorfiets van het herboren FB Mondial, een historisch merk dat niet minder dan 10 wereldtitels heeft behaald. De Euro 5 uitvoering van de "neo-retro" scrambler HPS is voorzien van een nieuw ABS-systeem en een instrumentenpaneel met TFT-kleurenscherm. Het injectiesysteem komt van het Italiaanse Dell'Orto.

De HPS 125 behoudt kenmerken zoals de minimalistische achterkant met een nummerplaatbeugel bevestigd aan de achterbrug, de hoge uitlaat met dubbele demper, de dubbele schokdempers en de spaakvelgen met dual-purpose wegbanden.

Deze retro-styling wordt gecombineerd met moderne "neo"-elementen, zoals de upside-down 40mm voorvork of de oversized "Wave" remschijven met een diameter van 280 en 220 mm.  De voorste schijf is voorzien van een radiaal gemonteerde vierzuiger remklauw.

Dell'Orto heeft voor dit model ook een nieuwe elektronische ECU ontwikkeld, waardoor de motor perfect voldoet aan de strenge Euro 5-richtlijnen. De viertaktmotor met dubbele bovenliggende nokkenas (DOHC) en vier kleppen heeft een maximumvermogen van 13,5 pk bij 9.750 tpm en een koppel van 10,5 Nm en combineert dit met een aanzienlijk lager brandstofverbruik.

Het 7-inch TFT scherm, dat zelfs bij daglicht perfect zichtbaar is, biedt de keuze  uit twee verschillende displays. Allereerst is er het Classic display met cirkelvormige toerenteller en rode zone vanaf 9000 tpm met in het midden de digitale snelheidsmeter en, in het gebied dat niet door de toerenteller wordt bedekt, de versnellingsindicator. Aan de buitenkant van de toerenteller zijn de koelvloeistoftemperatuur (rechts) en brandstoftemperatuur (links) grafisch weergegeven, terwijl het uurwerk, voltmeter, totalisator en tripmeter in de vier hoeken van het scherm worden weergegeven.

Het Racing-display plaatst het nuttige gedeelte van de toerenteller (vanaf 6.000 tpm) in een rechte horizontale strook, waarbij de kleur van de strook verandert van wit naar oranje vanaf 7.000 tpm, en van 10.000 tot 12.000 tpm in rood. Net onder de rode zone is een vakje met de versnellingsindicator en in het midden, met grote cijfers, de snelheidsmeter; de andere bovengenoemde informatie (uurwerk, voltmeter, brandstof- en temperatuurpeil en de totale en partiële kilometerteller) is verdeeld in aparte vakjes in het onderste horizontale derde deel van het display.

Het instrumentenpaneel bevat nog meer instellingsopties die toegankelijk zijn via een knop aan de rechterkant, terwijl een schemeringssensor de gekozen weergave omkeert naar negatief bij weinig licht.

© Wowart